A101 1 Mayıs kataloğunda iPhone 16e, 100W şarj adaptörü ve Galaxy Buds FE dikkat çekiyor
A101 1 Mayıs kataloğunda iPhone 16e, 100W şarj adaptörü ve Galaxy Buds FE dikkat çekiyor
İçeriği Görüntüle


TSMC, yeni nesil A14 üretiminde mevcut teknolojide kalacak
Dünyanın en büyük yarı iletken üreticisi TSMC, ileri seviye üretim süreçlerinde maliyet odaklı stratejisini sürdürüyor. Şirket, 2028 yılında üretimine başlamayı planladığı 1.4nm A14 çip sürecinde, ASML’nin geliştirdiği yüksek sayısal açıklıklı High-NA EUV litografi makinelerini kullanmayacağını açıkladı.

Bu karar, Kuzey Amerika Teknoloji Sempozyumu kapsamında TSMC Kıdemli Başkan Yardımcısı Kevin Zhang tarafından duyuruldu. Zhang, yaptığı sunumda A14 üretiminde mevcut 0.33-NA EUV litografi makineleriyle ilerleyeceklerini belirtti.

‘Maske sayısını azaltarak maliyeti düşürüyoruz’
Kevin Zhang, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: ‘2 nanometreden A14'e kadar, yüksek-NA kullanmamıza gerek yok, ancak işleme adımlarında benzer karmaşıklığı sürdürebiliriz. Her teknoloji neslinde, maske artışlarını minimize etmeye çalışıyoruz. Bu, maliyet verimli bir çözüm sunmak için çok önemli.’

Rakipler ileri teknolojiye yöneliyor
TSMC'nin bu kararı, özellikle Intel Foundry'nin milyarlarca dolarlık yatırımlarla High-NA EUV makinelerine yöneldiği bir döneme denk geliyor. Intel, 14A üretim sürecinde bu makineleri kullanmayı planlıyor. Her biri yaklaşık 380 milyon dolara mal olan bu ileri düzey litografi sistemleri, daha karmaşık desenleri daha az maske ile işleyebilme potansiyeline sahip.

IBM tarafından yapılan araştırmalara göre, High-NA EUV ile gerçekleştirilen tekli pozlama işlemi, geleneksel Low-NA EUV’ye göre 2.5 kat daha pahalıya mal olabiliyor. Buna rağmen Intel ve bazı DRAM üreticileri, performans avantajı nedeniyle bu maliyetli teknolojiye geçiş yapmayı tercih ediyor.

TSMC’nin kararının sektördeki etkisi tartışılıyor
TSMC’nin, en son teknolojiyi şimdilik kullanmama kararı bazı uzmanlar tarafından maliyet etkinliği açısından mantıklı bulunurken, bazı sektör analistleri bu durumun şirketin teknolojik rekabet gücünü zayıflatabileceğini belirtiyor. Özellikle çip performansı ve enerji verimliliğinde çıtanın hızla yükseldiği bu dönemde, kullanılan üretim teknolojileri firmaların konumunu belirlemede kritik rol oynuyor.


Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI

Kaynak: CUMHA