Veri depolamada yeni dönem: DNA teknolojisi
Geleneksel veri depolama çözümleri yer, enerji ve süreklilik açısından birçok sınırlamaya sahipken, bilim insanları şimdi bilgiyi DNA dizileri üzerinde saklayarak radikal bir çözüm sunuyor. Uzun yıllardır laboratuvar ortamında geliştirilen DNA tabanlı veri depolama teknolojileri, ilk kez ticari uygulama aşamasına ulaştı.

1 gram DNA’ya sığan 200 petabayt veri
Yapılan açıklamalara göre, sadece 1 gram sentetik DNA içerisine 200 petabayta kadar veri kodlanabiliyor. Bu miktar, yaklaşık 200 milyon gigabayta denk geliyor. Bu sayede, devasa sunucu çiftliklerinin fiziksel boyutları milimetrelerle ifade edilebilecek DNA tüplerine indirgenebiliyor.

Uzun ömürlü ve sürdürülebilir
DNA, biyolojik olarak en dayanıklı bilgi taşıyıcısı olma özelliği taşıyor. Uygun koşullarda binlerce yıl bozulmadan kalabilen bu yapılar, arşivleme açısından büyük avantaj sağlıyor. Ayrıca düşük enerji tüketimi sayesinde çevresel sürdürülebilirlik açısından da umut vadediyor.

GeForce Now’a bu hafta hangi oyunlar eklendi? Listede Call of Duty ve Far Cry 4 dikkat çekiyor
GeForce Now’a bu hafta hangi oyunlar eklendi? Listede Call of Duty ve Far Cry 4 dikkat çekiyor
İçeriği Görüntüle

Ticari firmalar harekete geçti
Bu teknolojinin pratik uygulamaya geçmesi için birçok özel şirket yatırımlarını artırmaya başladı. Özellikle ABD ve Avrupa merkezli biyoteknoloji firmaları, DNA sentezi ve okuma hızlarını artıracak yeni nesil cihazlar geliştirmeye odaklanıyor. Ticari ürünlerin piyasaya çıkmasının ise 5 ila 10 yıl arasında gerçekleşmesi bekleniyor.


Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI

Kaynak: CUMHA