Yerel

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer: 'TMO ithalatı bırakıp çiftçinin kara gün dostu olmalı'

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TMO’nun randevu sistemi ve ithalat politikaları nedeniyle yerli üreticinin zarar gördüğünü belirterek ‘çiftçiye destek verilmeli, tüccara mecbur bırakılmamalı’ çağrısı yaptı. Çiftçiler ise ürünlerini zamanında satamadıkları için düşük fiyata tüccara gitmek zorunda kaldıklarını anlattı.

TMO’nun ithalat politikaları ve randevu sistemi çiftçiyi zorluyor
CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Çukurova’da başlayacak buğday hasadı öncesinde çiftçilerin Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ile yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Gürer, TMO’nun yerli üretici yerine ithalata ağırlık verdiğini belirterek ‘TMO çiftçinin kara gün dostu olmaktan çıktı’ dedi.

TMO randevu sistemi tüccara mahkûm ediyor
TMO’nun uyguladığı randevu sistemi nedeniyle çiftçilerin ürünlerini zamanında teslim edemediğini vurgulayan Gürer, üreticilerin mecburen tüccara yönelmek zorunda kaldığını belirtti. Gürer, “TMO ‘ayağıma getir’ diyor, getirsen de ‘randevu al’ diyor. Randevun yoksa ürününü almam diyor. Ama borcun varsa ve paraya ihtiyacın varsa mecburen tüccara gidiyorsun, o da daha düşük fiyata alıyor” dedi.

Çiftçi: '7 liralık arpa 5,5 liraya gidiyor'
Çiftçiler Refik Serttaş ve Muammer Üstündağ, randevu alamadıkları için ürünlerini tüccara düşük fiyattan satmak zorunda kaldıklarını dile getirdi. Serttaş, “Randevu alamayınca tüccarın eline düşüyoruz. 7 lira olması gereken arpa 5,5 liraya gidiyor” dedi. Üstündağ ise “TMO direkt alım yapsa hepimiz ürünümüzü oraya veririz” ifadelerini kullandı.

Vadeli alım sistemi üreticiyi zorluyor
Çiftçiler, TMO’nun 30 ila 45 gün vadeyle ödeme yapmasının da büyük bir sorun olduğunu belirtti. Serttaş, “TMO peşin fiyatla alım yapmalı. Vadeli sistem köylüyü zorluyor. Borçlu olan çiftçi ürününü hemen paraya çevirmek zorunda kalıyor” dedi.

Gürer: 'Çiftçi desteklenmezse kırsal daha da boşalır'
CHP’li Gürer, çiftçiliğin zorluğuna dikkat çekerek, üreticilerin hem üretim öncesinde hem de üretim sonrasında ciddi destek alması gerektiğini söyledi. Gürer, “Çiftçi refahını sağlayacak destekler olmadığından kırsal boşalıyor, göç veriyor. Küçük aile işletmeleri üretimden çekiliyor. Bu gidişle Türkiye’nin gıda arzında daha büyük problemler yaşanabilir” dedi.


Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI